Klik untuk tabungan Mia dan Sarah :)

Rabu, 17 September 2014

Cuti Hari Malaysia... Nasi Lemak Wak Kentut

Cuti hari Malaysia kami mcm biasa malam baru keluar.. dah jadi mcm musang je asyik keluar malam je kan. Jarang sekali nak keluar waktu siang - siang. Lagipun bila dah dapat cuti ni Mr. Perfect tu dah tentu waktu pagi dia adalah pada jam 12 tengahari.. orang lain punya pagi tu jam 6 pagi. Lambat sikit la sebab duduk kat 'oversea' (mata ke atas, tangan ke bahu)..

Malam kami keluar plan ke Mall cik Mydin dulu beli keperluan dapur. Sambil - sambil tu saya mcm biasa tengok - tengok kuntum bunga dan daun - daun yg dijual pada harga berpatutan. Terkejut tengok gabus hijau. Tu hari beli kt kedai bunga RM5 kat Mydin baru RM1.70. Huhu... dulu ramai orang kat Mydin, jadi tak sempat nak cari barang bunga. Kali ni sempat la pergi usha2.. nyesal mak jemah tau... hehe.

Lepas ke Mydin kami menuju ke kawasan IOI nak hantar dokumen. Kerja suami la apa lagi... jumpa klien. Pastu singgah Giant sebab nak cari ovelet cap kijang. Haa... nak cap kijang jugak kan..

Lepas cari 'kijang' tu tadi mana lagi kami anak beranak nak melepak kalau dah duduk kat Kulaijaya ni kalau tak kat warung nasi lemak Wak Kentut. Warung Nasi Lemak Wak Kentut di Kulaijaya ni saja dah ada 2 cawangan. Satu bersebelahan dengan pejabat pos dekat dengan Stesen Keretapi. Lagi satu kat depan Jalan Besar Kulai. Kat sini lah kami selalu lepaking. Punya la ramai orang datang... kami sampai je ayam dah habis. Jawabnya kena la tunggu...

Okay tak pe.. kami tunggu.. orang lain pun mcm tu jugak.. sanggup tunggu. Yang best kat sini sebab ayamnya siap potong2. Jadi nak makan tu tak ada la nak terpelanting bagai sudu garfu kan... Menu kat sini tak ada lain.. nasi lemak je..
Customer yang datang dari bangsa Cina, India dan dah tentu la Melayu pun ada juga dan saya Melanau :P

Sejak dah lama makan dan lepak sini je... kami laki bini dah tau sangat peraturan order. Antaranya, jangan la sesekali minta sambal lebih masa tengah order kat kaunter tu. Mereka tak akan bagi lebih melainkan korang dah makan habis pastu bawa piring tu ke kaunter pastu minta lagi baru la mereka tambah. Ni sebab permintaan utk nasi lemak ni banyak. Takut2 nanti sambal cepat habis. Lagi satu, bila minta sambal lebih kang nanti tak habis rugi kan... mcm la korang punya sambal yang lebih tu boleh bagi kat customer lain.. bagi sisa la maknanya tu.

Malam ni nasi lemak yang kami order tak ada kacang. Dah tentu konpem la kacang habis.. yang ada timun je sebagai hiasan nasi lemak. Hehe..

Warung Wak Kentut ni dah tak mcm dulu2. Dulu pelayan datang tanya order. Sekarang kita sendiri ke kaunter utk order. Dah mcm kat KFC...

Kat warung ni tak ada awek yang kerja. Semuanya lelaki.. kalau ada sorang pompuan tu pun bukan pekerja. Tu bini tokey. Peramah orang nya..cot cet cot cet dengan pekerja dia.

Ramai yang tanya apa sedap ke sampai ramai sangat orang? Haa... korang pergi la sendiri rasa.. Saya tak suka bab komplen2 barang yang saya tak reti masak. Pada saya sedap je..

Sambil - sambil tunggu Mr. Perfect amik order.. saya dan Mia selfie dulu.. hikhik..







Ni je gambar sempat amik.. gambar nasi lemak berselfie tak amik sebab ramai customer keliling kami. Selfie berdua dengan Mia tadi pun dah cukup orang perhati je.. hehe.