Klik untuk tabungan Mia dan Sarah :)

Ahad, 21 Disember 2014

Best Moment Sarawak - Bintulu, I'm coming Home!

Sambung lagi story kita hari ni...

Sambil bawa beg sandang, sebelah tangan plak kendong dak kecik yang dah pun lentok. Dah masuk dalam pesawat baru la dia sedar. Perjalanan amik masa lebih kurang 2 jam setengah dari KL ke Bintulu. Macam biasa, pilihan saya adalah duduk di bahagian sayap. Antara no. A14 - A17. Semua orang pun tau kan kalo huruf A tu maknanya dekat dengan tingkap, dan no. seat tu hampir dengan pintu kecemasan. Dulu pernah duduk kat pintu kecemasan. Khas utk single passanger je.. jarang mereka nak letak 3 org passanger kat situ sekali gus.

Perjalanan selama 2 jam tidak mengganggu telinga Mia. 2 jam juga dia tak tido dan selama tu juga la penat layan dia tak reti duduk diam. Hinggakan makcik yang duduk kat seat belakang pun dia ajak sembang. Lol.

Alhamdulillah...safely arrived di Bandar Minyak, Bintulu. Makcik jemput kat airport. Nak wat mcm mana... limosin aku masuk bengkel. Tak dpt la pemandu khas jemput. LOL. Gurau je mana ada limosin. Kereta sorong je ada. Haha... Mak saya la ni punya kerja.. kalo ikutkan naik teksi je balik. Punya risau dia sampai nak suruh makcik jemputkan. Lain kali balik senyap - senyap je tak payah kabo ek..
Tak sabar nak sampai rumah. Penat tu memang la... naik flight penat duduk sebab sempit satu hal.. lagi satu penat sebab berjalan. Kerusi naik bas lagi besar la ruang dia. Hehe..
Tak nak la berkira sangat kan. Bukan pergi oversea nak duduk selesa sangat. Syukur sebab pilot terbangkan hingga ke tempat yang dituju.

Dari airport Bintulu ke rumah saya di Kampung Sebauh mengambil masa perjalanan selama sejam. Dalam perjalanan tu Mia tdo balik. Sampai rumah, nampak dah atoknya turun berkaki ayam terus bawa dia naik atas. Muka kakak plak terkebil - kebil tengok kami berdua sampai. Mula - mula adik Mia malas - malas lagi. Kakak plak senyum - senyum je..amik gambar pun segan. Dia tau ibu dan adik nak sampai malam tu. Memang get ready dah mainan kena kongsi dgn adik dan jgn buli adik pesan atok dan nenek awal - awal lagi.


Malam pertama baru sampai.. WAJIB beli buah tangan roti Gardenia. 
Baju pyjamas comel snoopy... dengan rambut potongan bertingkat - tingkat. Ni kes tak nak dengar cakap nenek la ni gunting rambut kan dah jadi bertingkat. Malam tu juga saya kata, esok pagi ibu potong rambut cantik2. Dia angguk je. 

Adik Mia masih lagi malas - malas. Nak bagi dia rajin senang je. Saya masuk ke bilik keluarkan mainan kuda. Terus adik Mia jerit "yeay...jom!" Segar bijik mata dia. Hehe... Kakak pun apa lagi. Malam tu juga dua - dua bising lari sana sini. Main kejar - kejar plak. Sorang naik kuda lagi sorang naik lembu. 


Esoknya...sebelum mandi pagi, ibu gunting cantik - cantik rambut kakak. Trim elok - elok bagi kemas. 
Ingat lagi masa mula - mula pakaikan baju Batman tu kat Kakak. Dia kata, "ibu, baju ni baju LELAKI la.." mueheheh... ingatkan tak pandai komplen itu anak. Bijak dah rupanya...Waduh - waduh. Gawat ibu! 
Memandangkan dia dah pandai bercakap, saya ajar dia pasal aurat. Ini aurat itu aurat. Sekali saya pakai seluar pendek paras lutut, dia tegur. " Ibu ni aurat". Wahaha... terkono balik. Aku tukar cepat - cepat. Hahah... Saja nak duga dia berani ke tak cakap dan nak tau dia dah boleh belajar ke tak. 
Ni semua atas usaha atok dan nenek juga. Rajin ajar, buat aktiviti luar dan sembang dgn dia hari - hari. Berbanding dengan Mia, ibu hadap komputer, Mia plak hadap youtube. 

Sambung...