Klik untuk tabungan Mia dan Sarah :)

Isnin, 19 Januari 2015

Cinnamon Doughtnut

Eh! Sesusah nak sebut cinnamon doughnut.. kan senang kalo cakap je buat kuih tayar perisa kayu manis.
Ni projek 2 minggu lepas.. baru ada masa nak masukkan dalam blog. Semua orang pun tahu kan macam mana cara nak buat kuih donut ni. Masukkan air, tambah yis, garam sikit, susu sikit. Siap.. uli - uli kemudian terap, terap terap dah siap. Goreng.. letak gula halus. Siap untuk minum petang. Haaa gitu la caranya.

Tapi kali ni spesel sikit bahannya.. memandangkan kita ni suka mengadap telebisen channel AFC dan TLC kita ikut style mereka plak buat donut.

Bahannya :

3 1/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan gula
3 sudu teh yis mauripan
secubit garam
250 ml susu segar ( suamkan)
100 gram butter (cairkan)
3 biji kuning telur

2 sudu teh cinnamon + gula extra (utk hiasan)

minyak secukupnya utk menggoreng

Buat macam biasa sehingga selesai...


Ada orang tu dah standby awal... 


Dan dia juga turut serta nak mem'baking' juga...


Suka melihat doh yang kembang sebesen macam ni :)


Doh cepat naik semula sebab ada gula yang tugasnya adalah mengaktifkan yis. Kerana itu, sekiranya uols nak buat doh untuk buat pizza makesura gula kurangkan sedikit. Tak la pizza korang nanti macam muka Shin Chan.. 




Sedap di makan panas - panas..