Klik untuk tabungan Mia dan Sarah :)

Rabu, 4 Mac 2015

Permainan dalam Perniagaan Dropship - JUJUR itu lebih baik dari UNTUNG



Pertama.

Si A peniaga. Nak jadi agent sbb tak ada modal maka buatlah dropship.  Datang sorang si B yg tak dikenali ngaku ada produk offer dropship kt si A. Si A pun promot la produk yg si B jual. Si A dapat customer namanya si C. Si C buat bayaran kat si A. Si A buat bayaran kat si B. Dah buat bayaran, Si B plak tak hantar2 barang yg diorder. Si C bising salahkan si A. Si A plak tengah meraung sedang mencari mana pergi hilang si B.

Kedua.

Si A peniaga. Atas usaha sendiri dia dapat beberapa orang supplier yg boleh buat dropship. Supplier tunjuk barang kat dia bukan main cantik lagi.. So si A pun semangat promot dan jual. Si A dapat customer iaitu Si B. Si B buat bayaran pada si A. Si A buat bayaran pada supplier. Supplier hantar barang lain kat si B.

Ketiga.

Si A seorang supplier. Si B seorang agent kepada si A. Memandangkan si B nak cari ramai lagi customer, maka dia open marketing utk cari agent lagi. Maka datang la beberapa orang yg berminat nak jadi agent di bawah penguasaan Si B.

Agent - agent si B :

Si C - seorang suri rumah yg serius berniaga (y)
Si D - kaki klentong. customer order tapi duit bayaran tersekat kat dia. dia hilang -_-
Si E - careless dan lembap. customer order lain dapat barang lain. kadang2 lupa.
Si F - buat group wassap cari agent bawah kuasa dia lagi tanpa pengetahuan si B. untung seringgit pun tak ada hal. yg penting Si B jujur.
Si G - seorang suri rumah yg beli utk pakai diri sendiri. kalau ada orang tanya, amik peluang utk menjual.

Keempat.

Si A beli barang dari Si B melalui online. Dapat COD. Dalam perasaan si A, si B mesti jujur sebab barang readystock. Si A pun jumpa si B amik barang dan bayar. Dalam masa sama, si A simpan dalam hati je barang tak cantik. Dalam picture bukan main cantik lagi :3

Kelima.

Si A seorang customer. Dia beli barang dari si B. Bila barang sampai ada rosak pada barang. Si A pun mengadu kat si B. Lepas tu si B plak bagitau kat si A bukan salah dia tapi salah supplier. Si B tak nak refund duit. Jadi dia bagi nombor supplier kat si A. Si A call supplier. Deal dengan supplier gitu gini, akhirnya customer tu plak jadi peniaga. Dah alang2 kenal supplier apa lagi potong jalan la..

Keenam.

Si A supplier. Si B Agent kepada si A. Si C agent kepada si B. Si D agent kepada si C. si D dapat seorang customer. Order saiz lain dapat saiz lain. Customer minta tukar. Boleh tukar kata si D. Maka si D bagitahu kat agent dia si C, si C plak bagitau kat agent dia si B. si B bagitahu kat supplier iaitu si A. Si A minta agar barang tersebut di hantar ke si A terus. Dah dapat alamat, si D suruh customer hantar barang kat alamat supplier. Dalam masa sama, baru la si D ni dapat tau yg atas dia ada agent2 lain.

P/s : Kalau nak buat dropship, cari kawan yang kenal. Makesure kawan yang tak tipu. Kalau tak kenal, cuba kenal dengan siapa kita deal. Jadikan kawan. Beli banyak kali dengan orang yg sama. Kalau okay, simpan. Kalau tak okay delete sahaja nombor telefon dari phone book.
Jangan ada hati nak amik kesempatan atas barang yang sangat laku. Bila dapat customer, duit perap dan menghilangkan diri. Kalau barang rosak atau customer merungut,jangan banyak soal. Sama ada customer tipu atau agent tipu, Allah saja yang tahu. Husnuzon la banyak - banyak. Refund balik duit pada customer walaupun kebanyakkan agent tak nak refund duit atas sebab supplier tak nak refund duit juga. Masing - masing tak nak rugi.

Peniaga yg serius, di Malaysia banyak bantuan yg kerajaan berikan utk kita mula berniaga secara kecil kecilan. Jangan mengharap pada peniagaan tanpa modal. Kita tak kenal siapa jujur atau tidak. Kita hanya kenal diri kita sendiri sama ada kita jujur atau tak untuk berniaga. Kelemahan kita adalah pada duit. Dapat pinjaman tidak digunakan semua untuk berniaga. Tapi banyak digunakan untuk kepentingan diri sendiri.

Teruskan usaha untuk berniaga. Berani menempuh cabaran. Bila berniaga, kejatuhan dan kerugian adalah hal biasa. Rugi lebih banyak dari untung. Semua orang berjaya ada cabaran.. Masa nak naik mencabar, masa dah naik pun mencabar. Pengalaman yang pahit mengajar kita untuk lebih matang. Yang menipu dan ambil kesempatan tu, bawa - bawa la bertaubat.

Sesiapa pun boleh berniaga kaedah Dropship yang penting JUJUR.

Pada saya, jujur itu lebih baik dari untung 300%.