Klik untuk tabungan Mia dan Sarah :)

Ahad, 1 Mac 2015

Shortnote Kuliah Pagi Bersama UAI - 27hb Feb 2015 di Surau Tn. Hj. Abdul Rahman Limbong



Assalamualaikum shortnote kuliah Pagi Muslimat Ustaz Azhar Idrus di Surau Tuan Haji Abdul Rahman Limbong . Jumaat | 27.02.2015
Kitab : 600 SOAL JAWAP WANITA
Zaman skrg ni ramai sangat pasangan tak tahu hukum hakam dlm bab perkahwinan .. Pasangan mcm kambing giler .. Tgk org kawin dia pun nak kawin .. Sebab tu kerajaan ada juga buat kursus perkahwinan sebab tadi lah ..
Asal nya kursus perkahwinan tak ada tp tujuan nya diadakan adalah untuk bagi kefahaman tentang alam umah tangga.
Masa bertunang tak wajib kita buat air pada tunang tu .. Tak wajib buat nasi dagang pada nya .. Tp skrg ni bila bertunang siap basuh baju tunang lagi .. Bodo sungguh .. Tak de kena mengena lagi pertalian tu .. Tp kalau berjanji dgn perkara haram wajib kita langgar janji tersebut.
Dlm bab perkahwinan ada bab di panggil bab talak .. Salah satu nya bab khuluk .. Ianya terjadi bila suami tak nak cerai isteri dan isteri yg minta cerai salah satu nya tidak ada perasaan dah .. Kalu gitu bila suami mitak duit untuk lepas kan isteri tersebut maka bila bersetuju dua belah pihak maka wajib lepaskan isterinya tu ..
Fasakh maksud nya batalkan perkahwian .. Ianya terjadi apabila ada masalah di pihak suami bukan di pihak isteri .. Lain sikit mcm khuluk tadi tu .. Fasakh adalah dipihak perempuan .. Org perempuan ada hak juga untuk meceraikan suami nya tp bukan pada mulut nya tp melalui pihak kadi .. Mum jgn mintak fasakh kerana suami mum tu tak handsome .. Masuk neraka nanti .. Sebab nya dulu kenapa mum terima dia skrg mintak fasakh kerana dop henseng .. Bila isteri pergi mengadu pada kadi .. Kadi akan siasat tuntutan tersebut .. Kalu jelas masalah nya kadi akan fasakh kan perceraian tersebut ..
Wanita yg minta cerai jika tidak dlm uzur syarie tetap berdosa dgn suami nya walaupun selepas perceraian tersebut dia menjadi isteri solehah dgn suami yg lain .. Jaga baik2 .. Nanti jawaplah di hadapan Allah
Soalan :
1. Apa hukum wanita haid angkat wuduk ?
- tidak berlaku ijmak ulama dlm bab tersebut .. Ianya berlaku khilaf ada yg mengatakan boleh dan tidak .. Yg kata boleh tu bila amik wuduk jgn niat untuk mengangkat hadas, yg ckp tak boleh tu kire jgn amik wuduk laa masa haid .. Ikut lah mum nok ikut yg mana satu ..
2. Kenapa org suke mengumpat juga bila duduk dlm masjid ??
- tgk kedai emas .. Ianya diletak dlm bekas baldu .. Barang mahal tu .. Tp bila emas tersebut letak dlm longkang sekali pun ianya tetap berharga .. Gitu lah juga dgn hati kita .. Bila hati bersih yg masuk nya mesti yg baik2 .. Bila hati kotor .. Yg masuk nya adalah yg kotor lah .. Kita nak cerita hal org lain boleh tp cite yg baik2 .. Jgn cite yg buruk2 .. Tp tak seronok lah bila cite yg baik2 .. Cite yg buruk2 baru lah best .. Yg paling ramai dlm bab mengumpat ni adalah perempuan ..
2.suami pergi kerja mati dan isteri tak sempat minta maaf .. Jelaskan ..
- sebab tu lah setiap kali suami nak keluar rumah kena selalu minta maaf .. Tp kalau tak sempat mum berdoa je lah mohon pada Allah jika terjadi begitu ..
3.bertunang ni mcm mana ??
- ianya terjadi bila dua2 belah pihak bersetuju untuk menjadi pasangan suami isteri .. Tp jika belum bersetuju atas lamaran tersebut tidak lagi dipanggil bertunang tp meminang .. Beza kat situ ..
4. Apa hukum menantu sombong dgn mak ayah
- tidak kire siapa2 kalu ada sifat tu masuk neraka kerana ianya telah memakai sifat Allah ..
5. Adakah jatuh talak jika suami kata " aku nak buang semua"
- tidak jatuh talak kerana ungkapan tersebut tidak jelas .. Ianya dipanggil lafaz kinayah.
6. Apa hukum bawa anak pergi tgk wayang
- kena tgk pada cerita dan tempat tersebut .. Kalau cerita yg mengarut2 tak boleh laaa dan tempat tersebut byk maksiat pun sama tak leh ..
7. Hukum lafaz talak suami dlm keadaan tidak sedar
- lafaz tersebut adalah tidak sah .. Umpama nya suami yg kena sihir, mabuk dan sebagainya ..
8. Hukum meratapi kematian dan tahlil
- tahlil ni ucapkan tasbih .. Hukum nya sunat dan kalimah paling afdha .. Sebut pula ketika berada dekat mayat pun boleh tp jgn kuat2 .. Masalah makan di rumah mayat selama tidak ditanam lagi mayat tersebut ..siapa yg boleh makan dan siapa yg tak boleh makan .. Yg boleh makan nya tuan rumah tu .. Yg mari melawat tu tak boleh makan di rumah tu tp kalau tuan rumah hidangkan air boleh je minum janji mum yg dtg melaway tu jgn minta nasi ke air ke .. Faham ah tu .. Siapa yg nak tahlil sila kan dan siapa yg tak buat tak yah buat laa .. Jgn duk gaduh laa dlm bab ni .. Tp bila nak buat tahlil tu jgn tetapkan 3 , 7 , 40 dan 100 hari .. Ikut nak buat berapa hari pun ..
9. Sy seorang muslimat tp minat motor superbike
- nasihat kita kalau perempuan yg naik motor jgn naik motor yg handle nya jauh kerana kalau gitu mesti akan nampak bentuk badan, bentuk punggung .. Hukum nya haram .. Jgn naik motor superbike .. Byk lagi motor yg kuasa besar bukan bentuk superbike tu ..
10. Bila boleh isteri keluar rumah tanpa izin suami
- iaitu bila dlm keadaan darurah .. Kalau tidak dlm keadaan darurah seperti rumah terbakar , masuk binatang buas masuk rumah, memang wajib mum taat pada suami .. Kalau mum keluar juga tanpa pengetahuan suami pasti akan dilaknat oleh malaikat dari langit .. Celaka2 perempuan ni ..
Wallahualam ...
‪#‎maaf‬ kalo tidak sempurna teks nya sedikit sebanyak dapat tangkap ini sahaja. Ada loghat ganu sikit smile emoticon
*mum - kamu / awak

Teks ini di share oleh ukhti2 dalam group Whatsapp Usrah Kasih Sayang yg sering menghadiri kuliah di sekitar Terengganu.