Klik untuk tabungan Mia dan Sarah :)

Sabtu, 7 November 2015

Ketahui maksud dalam FB




Dalam FB...

LIKE umpama bila di luar offline kita selisih senyum atau angkat tangan atau angguk kepala. Kalau zaman Rasulullah saw dulu2 bila nampak sahabat dari jauh mereka angkat tangan tanda bg salam.

KOMEN umpama bila di luar offline kita selisih, berhenti dan bertanya khabar, sembang2 sekejap.

STATUS umpama bila di luar offline memberitakan sesuatu, menyampaikan sesuatu.

NEWSFEED umpama jalan yg dilalui.

TIMELINE umpama kediamanan.

HIDE umpama beralih ke jalan lain apabila berjumpa musuh. Takut dikejar anjing? Takut JPJ, takut samseng, dsb..

CLOSE FRIEND adalah sahabat yg kita sering ambil peduli.

SEE FIRST umpama jiran sebelah rumah.

FRIENDLIST umpama jiran 40 buah rumah kiri kanan depan belakang.

REMOVE umpama dah kenal lepas tu tak nak kawan.

BLOCK umpama selamatkan diri.

ADD umpama baru pindah rumah / bertemu jiran baru.

ACCEPT umpama terima jiran baru.

DELETE REQUEST umpama jiran tidak peramah / jiran was2 / jiran buat hal sendiri / mak pesan org tak kenal jgn tegur :3

UNFOLLOW STATUS BUT STILL FRIEND umpama kenal gitu2 je la...

SCROLL umpama berjalan - jalan melihat alam.

------------

Cara kenalpasti jiran kepochi / orang tu sebenarnya nampak kita tapi buat2 tak nampak (hanya berlaku di FB)

Up status biasa tak ada like, tak ada komen.... .
Contoh, "alhamdulillah....laki saya bg bunga utk saya hari ni :) "

krik2 krik2...

Up status luar biasa tiba2 muncul kat komen..
Contoh,"hurm..org jantan kan kalau dah ada betina lain bla bla bla... "

Siapa?
whatsapp2 kita gosip2..
Biasa la tu..
Kenapa?

Padahal yg tanya tu selama ni masing2 senyap...